Zaopatrzenie uczestników w wodę

Wodę butelkowaną będziemy mogli zakupić nie prędzej, niż u ujścia rzeki Antanambalana, tam, gdzie znajduje się miasto Maroantsetra.

Sprawdzonym przez nas sposobem uzdatniania wody jest używanie roztworu chloru i srebra koloidalnego. Środek ten jest łatwiejszy w dozowaniu niż tabletki uzdatniające wodę, prostszy w transporcie (znajduje się w bardzo trwałym plastikowym dozowniku) oraz zabiera w bagażu mniej miejsca niż tabletki. Uważamy go za bardziej skuteczny niż filtry. Srebro koloidalne dezynfekuje wodę w ciągu maksymalnie 30 minut. Chlor zabezpiecza wodę. Pozostaje ona zdatna do spożycia przez 6 miesięcy.

Posmak chloru wyczuwa się tylko przez pierwsze 2-3 dni. Po tym czasie organizm przyzwyczaja się do nowego smaku i nie sposób wtedy odróżnić smaku wody odkażonej od butelkowanej.

Na wymagających dużego wysiłku wyprawach przyjmujemy codziennie skondensowane sole mineralne rozpuszczane w wodzie.

Arek Ziemba Madagaskar

Tutaj znajdziesz TEMAT RZEKA- artykuł powiązany.

This entry was posted in Temat rzeka. Bookmark the permalink.

Comments are closed.